Bec LED, fluorescent și incandescent – Care este diferența?
Cuprins
Deși becurile incandescente sunt acum de domeniul trecutului, iar becurile fluorescente vor deveni în curând la fel, este important să știm despre funcționarea lor pentru a înțelege beneficiile pe care tehnologia LED le aduce în iluminat. Mai presus de toate, compararea acestor tipuri de becuri ne permite să înțelegem câți bani pot fi economisiți făcând alegerea potrivită.
Ce sunt becurile incandescente?
Becurile incandescente sunt cele mai vechi și mai puțin eficiente. Funcționarea lor este simplă: un curent electric trece printr-un filament de wolfram și îl încălzește până când strălucește. Cel mai mare dezavantaj al său este că folosește doar 5-15% din energia consumată pentru a produce lumină, ceilalți 95-85% generează căldură; această proporție a consumului de energie electrică este ceea ce le-a făcut foarte ineficiente din punct de vedere al eficienței energetice.
La rândul lor, becurile cu halogen sunt foarte asemănătoare în funcționare cu becurile incandescente, dar cu câteva mici diferențe: filamentul conține o cantitate mică de gaz cu halogen care prelungește durata de viață a becului. Corpurile de iluminat cu halogen îmbunătățesc puțin performanța unui bec cu incandescență, dar pierd și multă energie sub formă de căldură.
Ce sunt becurile fluorescente?
Becul fluorescent este un tip de bec în care emisia de lumină (vizibilă) este indirectă, adică emițătorul nu este gazul ionizat, ci un material fluorescent (de aici și numele).
Becurile fluorescente au fost o bună alternativă la iluminatul tradițional. Au un consum mai scăzut, pierd mai puțină căldură și au o durată de viață mai ridicată. Cu toate acestea, ele au două dezavantaje destul de semnificative. Tipul de lumină pe care îl emit este prea alb și nu confortabil. Mai au, de asemenea, o întârziere atunci când se pornesc până când ajung la luminozitatea maximă.
Funcționarea lor este ceva mai complexă, dar o putem rezuma explicând că atunci când sunt conectate, ele transformă energia electrică în energie luminoasă. Acestea sunt mult mai eficiente decât filamentul, dar conținutul lor de mercur este foarte poluant, iar reciclarea este complicată și costisitoare, ceea ce le face mai puțin eficiente din punct de vedere al mediului.
Ce sunt becurile LED?
Becurile LED (diode emițătoare de lumină) sunt realizate cu o diodă semiconductoare. Când sunt aprinse, electronii care circulă prin semiconductor și transformă energia electrică în energie luminoasă. Din punct de vedere energetic, ele sunt mult mai eficiente decât precedentele două tipuri de becuri, deoarece 100% din energia pe care o consumă e folosită pentru a emite lumină.
În plus, putând fi fabricate din diferite materiale, se pot obține culori diferite, de la culori mai reci la culori mai calde.
10 Comments
Diferența dintre becurile LED, fluorescente și incandescente este că becurile LED sunt mai eficiente energetic și au o durată de viață mai lungă, becurile fluorescente conțin mercur și trebuie reciclate corespunzător, iar becurile incandescente sunt cele clasice, mai puțin eficiente și cu o durată de viață mai scurtă.
Becurile LED consumă mai puțină energie și sunt mai durabile decât cele fluorescente și incandescente.
Becurile LED sunt opțiunea cea mai bună pentru mediul înconjurător și pentru economisirea de energie!
Avantajele becurilor LED sunt evidente, atât pentru mediu cât și pentru economie!
Becurile LED sunt soluția ideală pentru economisirea de energie și pentru un mediu mai curat!
Prefer becurile LED pentru că sunt mai eficiente și mai bune pentru mediu!
Utilizarea becurilor LED este cu mult superioară, atât pentru economie, cât și pentru protejarea mediului înconjurător!
Eu prefer becurile LED pentru durata lor de viață mai lungă și pentru eficiența lor energetică!
Eu sunt de acord cu voi, becurile LED sunt cu adevărat cea mai bună opțiune pentru a economisi energie și a proteja mediul înconjurător!
Nu pot să aleg între becurile LED, fluorescent și incandescent – care este diferența?